Svart fågel, grön pil, blå Saab…

11 06 2014

För ett par veckor sedan skymtade en Koeningsegg Agera förbi som hastigast i ett nummer av Batman Eternal vilket inspirerade till en dykning i seriehögen, för visst har det synts till svensktillverkade bilar hos DC tidigare!

Den första som dyker upp i minnet för oss tillbaka till det glada 80-talet, närmare bestämt till sommaren 1988 när en Saab 9000 spelade en inte helt oväsentlig roll i ett nummer av Green Arrow, om än med ett något snöpligt slut…

Cover

Vad som dög åt James Bond dög precis lika bra åt bilfantasten Dinah Lance, alias Black Canary. Ni minns väl att “Bonnen” fräste runt i en 900 Turbo i både böcker och serier under några år på 80-talet? Nåväl, Green Arrow #7 utspelar sig under Seattle-epoken när Ollie (Green Arrow) och Dinah hade pensionerat sig från brottsbekämpandet, öppnat en blomsterbutik och försökte bli Svenssons med varierande framgång. Det vill säga, Dinah jobbade häcken av sig medan Ollie dagdrev eller försvann på mer eller mindre självpåtagna äventyr. Fast i just det här numret drar Dinah faktisk på sig kostymen och ägnar sig åt  lite detektivarbete över några sidor. Än hade hon inte blivit reducerad till en försmådd och frustrerad flickvän vilket tyvärr blev fallet ju längre serien pågick!

Nåväl, historien kretsar kring en liga som stjäl attraktiva bilar att använda för narkotikasmuggling och sedan sälja dem vidare i Kanada (gissa vilket märke de föredrar), fast det framgår inte förrän på de sista sidorna vilket lämnar en del utrymme för Ollie att reta Dinah för bilköpet. Svenska bilar hade ju en påtaglig yuppiestatus i USA på den tiden.
p2
p28
Så vad blev det av “Yuppmobilen”? Antagligen fanns en tanke att det skulle bli en “Canarymobile” om det inte vore för att man omväxlande utnyttjade tre olika tecknare för serien med följden att Saaben förvandlades till en generisk amerikansk pråm inför upplösningen av historien i nummer 8! Antagligen oavsiktligt men skadan var redan skedd. Suck…..

Så kan det gå!

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: