Grattis Stålmannen – 75 år!

1 05 2013


Den 18 april var det 75 år sedan första numret av Action Comics landade i tidningsställen i det där stora landet på andra sidan Atlanten. Därmed kan vi säga grattis till inte bara till helyllekillen med stort S utan även till hans fjälla Lois Lane som var med från första början.
Dåtidens Stålis var rätt annorlunda mot den vi känner idag, han kunde t.ex. inte flyga (bara hoppa ovanligt högt). Och han hette ännu inte Kal-L (eller Kal-El beroende på vilken kontinuitet man räknar) och både hans personlighet och historia var minst sagt grund. Visserligen börjar historien med att en planet går under och ett ensamt spädbarn räddas per raket och hamnar på jorden. Dock inte ett ord om Krypton eller Jor-El, det kom några år senare. Men Clark Kent var i alla fall reporter. Egentligen är det inte så märkligt med tanke på filosofin bakom dåtidens serier, de var rolig och simpel underhållning för barn och inte så mycket mer. Följaktligen hade Ur-Stålis inga bekymmer med stora konspirationer, utomjordiska invasioner eller superskurkar. Han jagade istället rånare, fångade rymlingar och klådde upp (ehm…ursäkta – tillrättavisade) försupna män som slagit sina fruar.
Men det spelar ingen roll, den förste superhjälten var född och banade väg för en boom av liknande figurer, liksom det slutliga genombrottet för seriemagasinen.

Men låt oss backa tillbaka ytterligare några år….
Det kunde ha sett ut på ett helt annat sätt. För från allra första början när herrarna Siegel och Shuster började skissa på en seriefigur med övermänskliga egenskaper ritade de nämligen en superskurk! En brutal, snaggad typ som försökte dominera världen. Det resulterade i en miniserie med titeln “Reign of the Superman” som publicerades i mitten av 30-talet, men (tack och lov kan man tycka) blev en flopp! Med facit i hand kan jag inte låta bli att tänka på likheterna med en viss Lex Luthor….
Först när övermänniskan blev laglydig och tonats ner en viss grad av helylle och ridderlighet lyckades de få napp hos Detective Comics, fast det var på ren chansning som serien till sist publicerads. Någon hade upptäckt att en novel från 1930 innehöll en huvudperson med liknande drag och dessutom beskrevs som en “supeman”. Aj då!
Chansningen höll som tur var!

75 år har gått. Att utförligt beskriva vad som hänt med Stålmannen under alla dessa år skulle lätt fylla ett helt uppslagsverk, så långt tänker jag inte gå…den här gången. Men jag får säkert anledning att återkomma till ämnet rätt snart.

I dagarna går vi ganska passande och väntar på att Zack Snyders och Chris Nolans film Man of Steel ska gå upp på biograferna. En välkommen reboot av inte bara Stålmannens äventyr på vita duken utan lika mycket en nystart för DC Comics universum i rörliga bilder. En lämplig 75-årspresent…..

Omslaget till Action Comics #1 via http://dc.wikia.com

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: