Appropå Stålis…

1 05 2013

…på vita duken så råkar det i år vara 35 år sedan Superman the Movie gick upp…

…och som om inte det vore nog fyller TV-serien Lois & Clark – The New Adventures of Superman 20 år i höst! Jösses, nu känner jag mig gammal även om det “bara” är 19 år sedan serien kom till Sverige.

Om de olika tolkningarna av Stålmannen på vita duken (eller i TV) finns minst lika mycket att säga som om densamme i tecknad form, både positivt och negativt. Tyvärr upplever jag att man oftast fokuserar på det negativa trots att Superman the Movie var och fortfarande är en riktigt bra film. Lite larvig på sina ställen men den är ju gubevars inspelad på 70-talet!  Men de kunde gott ha lagt av efter Superman II, övriga uppföljare pendlade mellan fåniga och rent usla…. Originalet står sig tveklöst bäst!
L& C har också blivit en smula nedsablad på senare tid och till min stora förargelse nämndes inte ens serien när Metro nyligen gjorde en inventering (hrrmmm…har en del att säga om det där, de nämnde den bedrövliga floppen Supergirl från 1984, men inte succeer som L & C och Smallville) av superhjältar på film. Att göra en romantisk komedi av en uttalad superhjälte med stor fanbase hade alla förutsättningar att bli en kalkon. Visst, tidens tand har gnagt lite och nog känns det lågbudget (även om L & C på sin tid var en av de dyraste TV-produktionerna någonsin, mycket har runnit under broarna sedan dess). Men kalkon? Inte på långa vägar, det blev en braksuccé och banade väg för en nytändning av superhjälten i både serieform och i andra medier. Det var rätt kul att se en handling som kretsade kring Clark Kent snarare än hans alter ego, med fokus på de mänskliga relationerna i en lättsam form, lättsam nog att göra TV-serien lite självironisk emellanåt och mindre krystad än den sentida efterföljaren Smallville.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: