Blott en fluga?

30 04 2013

Från en Träsket-strip publiserad i den stora Aftonblaskan, sommaren 2000. Kan ju så smått undra om det är en slump eller inte, men lite stolt över att eventuellt bli nämnd i sin favoritserie är man i alla fall.


Träsket är väl lite av en ikon för oss som läste serietidningar på 80- och 90-talen. En underbart träffsäker och festligt tecknad värld med en skön blandning av slapstick/sistuationskomik, australiensisk fyndighet  och med ett skönt persongalleri där alla kände igen sig, om än inte alltid offentligt…. Lite kul att kännna till är att serien fick sitt genombrott hos oss i Sverige innan den ens hunnit få något ordentligt fotfäste på hemmaplan. Tecknaren Gary Clark berättar i en intervju hur han refuserades av så gott som samtliga förlag och tidskrifter i Australien och i näst intill desperation försökte sälja serien i USA istället. Väl där sprang han på redaktören för Knasen som gav Clark ett kontrakt på stående fot och resten är som man säger historia, Träsket förekom snart inte bara i Knasen utan i en utökad upplaga i Scemics nya flaggskepp Serie Paraden och succén var ett faktum! Senare följde våra nordiska grannländer i samma spår och med tiden blev serien en hit även i USA och på andra håll i världen.
Där Träsket verkligen lyser är utan tvekan alla klockrena referenser till vardagen, sett genom djurens något annorlunda men ack så bekanta perspektiv. Grodorna Lalle och Lelle som gång på gång visar att störst sällan vet bäst, gamle krokodilen Kroken som vägrar inse att han har tappat sina tänder, vildankorna på motorcykel som bakar bullar när de tror att ingen ser på, arméankorna och deras tusen sätt att smita från exercisen. Och inte minst ankornas flygskola, förmodligen det mest ikoniska inslaget. Förmodligen har ingen annan serie i historien lyckats så träffsäkert med att återge hur det är att lära sig flyga, även om den inofficelle huvudpersonen Bengan inte är så värst framgångsrik – till glädje för den lokala Kamikazesinstruktören (!!!) som är överygad om att Bengan är en stor talang. Ett av de mer crazy inslagen….. Att Gary Clark själv är en passionerad segelflygare framgår tydligt. Hur många klubbar har inte haft ett par Träsket-strippar uppklistrade på anslagstavlan i kansliet eller rentav använt dem i undervisningen?

Men hur sjutton hamnade undertecknad, eventuellt alltså (fast ganska troligt), i ovanstående pratbubbla? Jo, när stripen tecknades 1998 var jag en tämligen flitig skämttecknare och minst lika flitig segelflygare. Under några år hade jag ritat en, vi kan väl kalla det för serie om än mest i form av systematiserade karikatyrer, tillsammans med en skolkamrat som sedemera vandrade vidare till estetiska programmet. Så kom det sig att några elever från den aktuella skolan fick praktisera på Scemic en sommar….. I det här fallet tvivlar jag på slumpen ;)

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: