God Jul från en svunnen tid

23 12 2012

Ett minne av “det nya inrikesflyget” från julen 1984. Ja kanske inte riktigt för det tedde sig som så att Linjeflygs och Kramfors flygplats årliga julfest hölls i januari. Det hade hunnit bli 1985 alltså! Jag minns de där julfesterna som rätt trevliga, påkostade med familjeunderhållning, tomte och en riktig julklapp istället för de traditionsenliga godispåsarna till barnen. Ja kanske inte så konstigt med tanke på att Linjeflyg höll i kassan och deras personalfester var ju kända för sin frikostighet.

1984 var året då “Det stora Lyssnet” hölls; ett telefonväkteri dit SAS och Linjeflygs kunder kunde ringa och dela ut både ris och ros. Några av de bättre förlagen släpptes på en kassett blandade med några av årets största hits, vilket delades ut i tomtens säck på julfesten. Jag minns att man fick en elegant tygpåse med Inrikesflygets maskot i tomteluva på sidan (ni vet den där måsen vars näbb påminde om nosen på en Concorde). Innehållet bestod av en clementin, alternativt äpple, den obligatoriska godispåsen (måste ha funnits laga påbud om det på julfester), kassetten och någon leksak av den sort som brukade delas ut ombord. Påsen och leksaken är sedan länge borta men bandet överlevde konstigt nog. Annars brukar ju kassettband förr eller senare gå hädan i form av den berömda bandsalladen när billiga bandspelare slitit på dem ett tag. Fenomenet med reklamkasetter har väl ett visst nostalgivärde i sig som hör 70- och 80-talen till, innan dess gällde vinyl och senare kom kabel-TV och vände på spelreglerna för gott!

Vad lyssnade vi på 1984 då? Eller snarare 1985 och framåt om man ska vara petig…
En berättarröst inleder med att berätta om “Det stora Lyssnet”, till tonerna av introt till Aztec Cameras “Still on Fire”, följt av ett “kontakt” varpå en stor kolvmotor (SE-BSM?) drar igång. Sen rullar det på med musik och diverse mellansnack. Förvånansvärt vågat musikval för att vara en företagsproduktion från 80-talet (förutom ett spår med Lill Lindfors anar man inte minsta drag av Svensktoppen),  Prince, Madonna och Alphaville, samt en då ganska färsk norsk grupp vid namn A-ha för att nämna några.
Alphavilles “Forever Young” hörs i en betydligt rivigare version än vad som numera spelas i radio. Trots intensivt letande har jag inte stött på den någon annanstans på 25 år…

Godjul_casette

En nästan komplett spellista går att sy ihop på Spotify.

GOD JUL!

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: