En Connie åt Kejsaren

17 01 2012

Dagens inlägg består av en ganska tafflig, men unik färgbild på ett unikt flygplan. Platsen är Asmara, sommaren 1957. Fotografen okänd men troligen var det min farfars kollega och gode vän Gert Mattsson som höll i kameran. Han var nämligen på plats som mottagningskommitté för tre prominenta gäster som just anlänt från Sverige, nämligen min farmor med far och faster som skulle påbörja sin vistelse i Etiopien. Farfar hade redan varit på plats något halvår.

Etcon1t

ET-T-35 var Ethiopian Airlines enda Lockheed Constellation, köpt från TWA och levererad i juni 1957. Om “Connie” var ett vackert flygplan i sig så måste det här ha varit den vackraste av dem alla i EALs färggranna dekor. Glädjen blev tyvärr kort då flygplanet förstördes i ett haveri kort efter start från Khartoum den 10 juli samma år, orsaken en dubbel motorbrand på grund av överhettade bromsar. Lyckligtvis utan allvarliga personskador.
Historien om hur flygplanet kom till EAL är en smula dråplig. Man hade under ett par år utvärderat en uppdatering av sin flotta till moderna flygplan för långdistanslinjer i form av DC-6B, Lockheed Electra och Constellation i olika utföranden. Valet kom att falla på DC-6 vilket kan ses som naturligt då typen fanns i stort antal och hade gott rykte, trotts att “moderbolaget” TWA gärna sett att man satsat på Constellation som skulle avyttras från den amerikanska marknaden inom de närmsta åren. I början av 1957 kom så TWA att i något sammanhang skänka en L-749A till kejsaren Haile Selassie att använda som VIP-transport. Denne avböjde emellertid erbjudandet men skickade förfrågan vidare till EAL, som han visste behövde nya flygplan omgående. Givetvis mot att de betalade för den…..  Sagt och gjort, man accepterade erbjudandet och beställde flygplanet. Nyrenoverat och nymålat anlände det till Addis den 4 juni 1957 och sattes i trafik på sträckan Aten-Khartoum-Addis Abeba omgående. Ovanstående blid togs bara någon vecka senare!

Foton på ET-T-35 är extremt ovanliga på grund av dess korta levnadstid. När pappa för några år sedan sprang på en brittisk författare och flyghistoriker specialiserad på just Constellation kände denne blott till två svartvita gamla pressbilder på flygplanet, båda tagna före leverans. Så ovanstående samt ett par suddiga, repiga gamla diabilder på föräldrarnas vind är sannolikt de enda färgbilder som existerar. Såvida det inte finns fler i något privat fotoalbum såklart, man vet ju aldrig….

Edit: Ett par felaktigheter smög sig in gällande tid och plats. Felen har rättats till.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: