Tillbaka i sadeln – 2

14 12 2010

Låt mig inleda så här; ett års uppehåll oavsett område innebär massor av ringrost! Lägg till ett nytt kamerasystem och det blir nog så spännande. Efter ett par veckors torrövningar och några fotosejourer börjar D300S kännas allt mer naturlig. Just ergonomin var ett av de viktigaste skälen att jag gick över till just Nikon, när det går fort och speciellt om det hänger långa klumpiga gluggar på kameran vill man inte stå och fumla. Fumlade gjorde jag såklart ändå och lyckades bland annat sumpa ett motljusskydd i en snödriva (hysch!!).

Söndagens utflykt gick som sagt till omgivningarna runt Gardermoen i sällskap med Henkes flickvän Therese som ville pröva sin telezoom. För egen del var det mest spännande att få prova telet fullt ut och öva panorering som skiljer sig mycket med ett fullstort hus jämfört med en mindre instegsmodell. Hur? Jo, K-O-N-T-R-O-L-L !!! Ett större hus med mer tyngd balanserar ut mer än ett lite lätt hus och är mycket stabilare att hantera men det krävs lite övning innan muskelminnet lär sig skillnaden. Tyvärr märktes det på många av mina bilder från dagen men övning ger ju färdighet…

Vi kom iväg lite senare än tänkt (mitt fel) så solen stod väl lågt men i övrigt var det bra förutsättningar för flygfotografering. Klart och några minusgrader med ett varmt bakgrundsljus. Vi tog oss runt mellan några olika platser runt bansystemet med olika förutsättningar i fråga om ljus och motiv.

Något som snabbt blev påtagligt var hur mycket värme som avges från en öppen yta i solljus, även när det ligger snö på marken. Värmedaller är som bekant flygfotografens värsta fiende vilket en annan så naivt hade förträngt…

Att fullt ut testa den 3D-följande autofokusen (AAA eller Auto Area Autofocus) i kombination med teleobjektiv var dagens höjpunkt och resultatet över förväntan. Även ljusmätningen fungerade över förväntan och det var bara i ett par riktigt knepiga lägen jag tvingades ta till spotmätning.

Så sammanfattningsvis, några lärdommar och bakläxor från dagen:
– Se upp för värmedaller, gå närmare!
– Ta med en handduk att torka av snö/sand med.
– Framförhållning, ljuset stannar inte för evigt.
– Övning ger färdighet!

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: