Det är de små detaljerna…

15 05 2010

Nya produkter brukar ofta lanseras med storslagna ord om nya häftiga funktioner. Photoshop är absolut inget undantag, vi har sett Adobe göra stora nummer av coola, banbrytande finesser som Content Aware Fill i CS5, Content Aware Scale i CS4 och Vanishing Point i CS3, samtliga häftiga tricks som pressar tekniken framåt och ser snyggt ut vid demonstration. Nu är det ju inte så konstigt att man lägger till nya prylar i en uppdatering, det måste ju trots allt ske en utveckling för att folk ska vilja spendera pengar på att uppgradera sina program. Men kanske viktigare är alla de små, subtila förbättringar som sker i det tysta. De får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar trots att de ibland kan utgöra det mest uppenbara skälet att överge ett program (eller någon annan produkt) för en nyare.

Under arbetet med CS5 gjorde Adobe en omfattande undersökning bland sina användare där man givetvis efterfrågade önskemål om nya funktioner men kanske viktigast, vad upplevde användarna saknades i nuvarande program och vad upplevdes som mindre bra? Resultatet visade på ett omfattande missnöje med små, till synes bagatellartade problem. Ibland inte ens problem, snarare fullt fungerande saker som av någon anledning inte var helt tillfredställande ur användarens synpunkt. Som en följd av detta gjorde Adobe någonting mycket hedervärt, man stoppade nämligen utvecklingsarbetet under en hel vecka och ägnade istället all möda åt att fixa hundratals små punkter under parollen “Just do it”.

Hur märks då detta i den slutliga produkten? Jo, förvånansvärt mycket vill jag påstå! Det är kanske inget som direkt slår en vid första anblicken, men ju mer man jobbar med programmet ju mer upptäcker man hur Adobe jobbat med det. Något som verkligen syns är hur många verktyg och moduler fått förbättrade förinställningsmöjligheter.Bara för att ta några exempel;
Att tvingas stänga av rutnätet manuellt i Lens Correction varje gång man öppnar det är en klassiker, numera är det avstängt som standard. Något jag ofta hängt upp mig på är att utlinjeringen i Lagerstilar var förinställd till en pissgul färg som ingen normal användare kan haft nytta av, man fick själv ställa om den till vitt eller svart varje gång man öppnade funktionen. Förinställningen är fortfarande kvar men, ett enkelt knapptryck och du ändrar den enligt egna önskemål och slipper justera nästa gång! Programmet är fullt av mängder av liknande punkter där man oljat bort smågnissel från äldre versioner.

Något överraskande har ett av Photoshops mest utskällda verktyg, den ökända Sharpen Tool fått en justering som plötsligt gör det användbart. Precis som Dodge & Burn fick en funktion för att skydda mellantoner i CS4 har Sharpen Tool fått möjlighet att bevara kanter genom smartare färghantering som kan aktiveras med ett musklick. Vips har ett verktyg gått från fullkomligt oanvändbart till att ha en liten men ändock användbar funktion.
Samtliga ovanstående har nämnts på annat håll av t.ex Moderskeppet, Adobe själva eller i PhotoshopUser TV, jag kan dock intyga att jag själv har hittat och lärt mig uppskatta nyheterna på egen hand.

Men en sak har jag hittills inte sett någon annan nämna och det tycker jag personligen nästan är värt hela kostnaden för en uppgradering. Tidigare versioner av Creative Suit och då särskilt Photoshop var, med något enstaka undantag, en ren mardröm att installera på Windowsdatorer. De kunde behöva både två och tre, eller tio försök med oändligt strul, ibland med följden att operativsystemet kraschade. Speciellt på bärbara datorer hände att det inte gick att installera alls! Dessutom gick det förbannat trögt, jag vill minnas att CS4 tog närmare 1,5 timme på sig och dessutom fick jag göra om jobbet på grund av otydliga alternativ i menyerna.
CS5 däremot är barnsligt enkelt att installera! Setupmodulen är föredömligt enkel och tydlig, den jobbar smidigt och framförallt fort. Det tog mig mindre än en halvtimme från uppackning till programstart utan minsta problem vilket får betraktas som riktigt bra. Programmet hoppar numera över komponenter som inte är kompatibla med datorn, t.ex. 64 bit om du sitter på ett 32 bit system, dessutom påpekar setup redan från början vad som INTE kommer att installeras på grund av inkompabilitet vilket man själv fick hålla reda på tidigare vilket är ett stort bekymmer mindre.

CS4 var ett jättekliv i fråga om nya funktioner och för all del stabilitet men om någon undrar vad jag tycker är det främsta argumentet att uppgradera till CS5 så blir svaret:
SMIDIGHET!

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: