Den sista Caravelle?

9 11 2009

Caravelle ja…

När skedde egentligen sista flygningen med den franska skönheten? I flera års tid har jag gått i tron att den sista luftvärdiga Caravelle var 3D-KIK, c/n 251 (f.d Air Congo 9Q-CLD Bukavu) som flög för Transair Congo och tyvärr förolyckades i ett landningshaveri den 27 augusti 2004. Som Lae påpekar i kommentarerna till förra inlägget tycks det emellertid som om det fanns fler…. 9Q-CPI, alltså den f.d. Finnair Jyväskylä kan ha varit luftvärdig så sent som 2005. Här finns utrymme för vidare efterforskningar!

Innan 3D-KIK flög åt fanders hann den göra några flygningar åt MONUC, FN-styrkorna i Kongo och syntes upprepade gånger i Kindu som då drevs av en svensk flygvapenbataljon. Bland di svenske råkade finnas min f.d. kollega ”Gonza” som lyckades fånga besöket i en filmsnutt som cirkulerat på tuben sen dess. Och nog får man se Caravelle på nära håll alltid! En annan bekant som var med vid tillfället berättar att de bad besättningen hålla lågt över bantröskeln för att få bra bilder, men det blev visst över, eller ska man säga under, förväntan….

Samma källa berättar även att ett par lokala förmågor passade på att sno hans cykel medan uppmärksamheten var riktad åt annat håll! Så kan det gå…

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

11 11 2009
lager01

Men…Wow! Detta klipp har jag visserligen sett någongång förr, men det förtar inte upplevelsen! BTW, har Gonza någon hörsel kvar? ;)

12 11 2009
perborjeson

Han tycks inte lida nämnvärt i alla fall ;)
Tufft är väl det minsta man kan säga. Har för mig att grabbarna råkade ha fridag just när Caravellen dök upp och kunde plåta. Snacka om flyt :D
%d bloggare gillar detta: