The young and the wreckless

30 10 2009

I serien Brittiska komediserier instoppade i udda sammanhang har vi kommit fram till en av 80-talets verkliga höjdare: The Young Ones, eller Hemma Värst som den hette här. Serien som rörde om grytan och banade väg för en yngre, lite elakare generation komedier i TV.  En av seriens författare, Ben Elton skulle med tiden bli en gigant inom brittisk TV-humor. Konceptet bakom serien föddes som en serie sketcher på Londons standup-scen från vilken de flesta medverkande också hämtades, ett revolutionerande grepp 1982. Resultatet blev bland det sjukaste som sänts i etern, men så underbart utflippat roligt! Här sparades ingen och inget. Huvuden flög, hus revs, blod sprutade, det svors och gapades men alltihop med en sån fantastisk självironi att det faktiskt fungerade.

Ett annat grepp som säkert retade en del men som idag får betraktas som riktigt smart var att man lät artister på modet medverka och även spela sina aktuella hits. Därmed tilläts serien en högre budget enligt BBCs kriterier än om den gjorts som en traditionell komediserie. Och naturligtvis borgade det för en del festliga scener, som när gänget drabbats av ett mystiskt virus och någon utbrister: ”This is it! I’ve found the cure!!!” varpå punkaren Vyvyan vrålar: ”The Cure?! No way, it’s Madness this week!!!!”

Till historien hör att en av seriens figurer, anarkisten och självutnämnde poeten Rick, är ett stort fan av Cliff Richard. Så när MTV skulle göra en charity special 1986 gick det inte bättre/sämre än att gänget från The Young Ones  fick sjunga(?) med i Richards Living Doll från 1959, en låt som flitigt förekom i TV-serien. I en biroll syns även Hank Marvin på sologitarr (varning för brillorna!). Tyvärr håller inte videon samma mått som skivan men slutet är förbaskat kul.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

31 10 2009
LazerJez

Glöm inte deras hyresvärd: http://lae.blogg.se/2007/may/svullouk.html :D

31 10 2009
perborjeson

En lirare om något!
Bara en av länkarna som funkade men det var till den klart bästa. Undrar om inte Vyvyan hade passat bra som huligan i den sketchen :D
%d bloggare gillar detta: