C-4 Open 2009

29 10 2009

Den gångna helgen spenderades i Malmö på Tekniska Museet där två dagars plastfrossa stod på menyn. Årets upplaga av C4-Open med andra ord!
Nej, det har inget med sprängämnen att göra trots att både bomber och granater förekommer. C4-Open är södra Sveriges största utställning och tävling för plastmodeller. Men det visste ni säkert allaredan, för ni som läser den här bloggen är väl flyg- och prylnördar ut i fingerspetsarna med stenkoll på allt som händer? Annars vet ni nu ;)

I år var det ovanligt många deltagare, hela 97 stycken faktiskt vilket lär vara rekord. Antalet utställda objekt var inte lika imponerande men som med allt annat går ju den trenden upp och ner. Däremot stod många nya namn på listorna vilket naturligtvis är glädjande. Inte minst på juniorbordet såg det lovande ut! Kanske lite för lovande enligt en del härdade veteraner som kände konkurrensen flåsa i nacken…
Ett stort gäng från Danmark hade letat sig över Sundet och möttes upp av en lika stor här från Hufvudstaden. Klassen på det som ställdes ut var såklart därefter. En stor överraskning var att fartygsklassen blev ovanligt tät i år och med en nivå som vi inte sett tidigare. Det tycks som om en gammal genre håller på att vakna till liv igen. Pansar- och flygklasserna dominerade som vanligt men figurer och civila fordon var det lite tunt med. Även dioramorna stod glesare än vanligt, dock höll de hög klass tack vare att Jonas Dahlberg hade tagit dit flera av sina smått sanslösa alster.

"Alone" - ett gripande diorama signerat Jonas Dahlberg

Min personliga favorit

"Renault 4CV, gott bruksskick, besiktad u.a." Ett festligt inslag i bilklasserna var en serie riktigt nergågna 4CV i skala 1/43. Detta är en av de fräschare...

Ännu ett alster av Jonas Dahlberg. Otroligt detaljrikt i skala 1/700, lägg märke till vrakdykarna...

För egen del tävlade jag inte i år utan nöjde mig att bidra med några modeller till en av två specialutställningar. Det var Svensk Pansarhistorisk Förening respektive Svensk Flyghistorisk Förening som anordnade varsitt tema, gissa två gånger vad… Rickard Andersson som höll i flygdelen hade räknat med 70-80 modeller veckan innan, sen kom Sven ”Antenn” med ett helt flyttlass och plösligt räckte inte borden till! 133 objekt kom vi slutligen upp i, glädjande nog även med civila inslag då Björn Bäcklund kom med ett antal trafikflygplan i 1/144. Pansargubbarna lyckades i sin tur skaka fram drygt 40 markmål….eh, menar fordon. Det blev en smått imponerande samling.
Som utställare kändes det något motigt i att bli förpassad upp på ”hyllan”, då utställningen i maskinhallen gjorts om och inte tillät nyttjande av golvytan som tidigare år. Publiken hittade visserligen dit, men det känns som om många spontanbesökare uteblev.

SIG Svenskt Flyg

...och mer svenskt flyg!

Lördagen blev lång, väldigt lång! Den började nämligen redan på fredagen. Andreas och jag hade tjatat till oss varsitt ex av Hobbycenters nya dekalark för J 20 respektive J 21 och fick för oss att visa upp dem ”live” till helgen. Som använda på en färdig modell alltså. Med andra ord satte jag avbitaren i en Heller J 21 i elfte timmen och byggde som en dåre tills den var klar. Nu var det med facit i hand kanske inte det smartaste jag har gjort med tanke på hur den byggsatsen är men skam den som ger sig, 21:an skulle med! Och klar blev den….vid fyratiden på lördag morgon!! Bygget finns skildrat på annan plats för den som vill uppleva stressen. Men är det C4 så är det ;) I ärlighetens namn blev det nog årets PR-kupp, Hobbycenter sålde dekaler som glass i solsken och åtskilliga sökte sig till oss uppe i SFF-hörnan enkom för att se ”den där J 21:an”.

Ännu mer svenskt flyg och har där inte smugit sig in en J 21 också!

Jodå, man var ändå lite groggy under dagen och dessutom var jag domare så det bar inte hemåt förrän långt frampå kvällskröken. En öl senare sov jag gott och länge!
Om det dracks öl på Pub C4 den kvällen låter jag vara osagt men det inandades i varje fall plastlim i ansenliga doser när herrarna Holst och Öken-Erik utmanade varandra i att sätta ihop Airfix Spitfire med förbundna ögon. Tublim såklart! Andra roade sig med att försöka sortera gjutstamsbitar efter tillverkare. Mellan varven intogs säkert en del god mat och dricka också.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

29 10 2009
LazerJez

Är det inte en fotogen-vicke i Falconair-livery som mitt norra öga anar längst bort i nedre bilden…?

29 10 2009
perborjeson

Jojomen! Just precis en sådan i skala 1/72 byggd av Rickard Andersson, bättre bild finnes här (en bit ner på sidan): http://www.ipmsstockholm.net/forum/works/article.asp?data=9063582416_~d_20081229_045304_~t_Bokslut_2008_@043_t@228vling_@058@041_~a_Rickard_Andersson.xml&expand=1
%d bloggare gillar detta: