Lightroom 3

23 10 2009

Tiden medgav inte några uppdateringar igår men under kvällen installerade jag i varje fall betan. Har hunnit kolla igenom det mesta och importerat några bilder på prov, samt gjort en testkörning med mitt vanliga arbetsflöde. Och jag är faktiskt imponerad :)

lr3_preview

Version 3 är den första riktiga revideringen av Lightroom. Man har brutit ner programmet och byggt upp det igen från grunden, vilket innebär att allting verkligen är nytt och fräscht. Själva programkärnan är alltså helt ny och betydligt mer slimmad än föregångarna vilket ska ge bättre prestanda. Den främsta kritiken mot tidigare versioner var just att de gick trögt, speciellt på PC. Man har även jobbat mycket med komponenterna och de olika verktygen och bland annat ersatt den gamla importmodulen med en helt nyutvecklad. Bildhanteringen har förbättrats, redigeringsverktygen har vässats och flera små funktioner har tillkommit. Listan över nyheter är lång…

Snabbare, smartare, smidigare! Så skulle man kunna sammanfatta intrycket efter cirka 45 minuters användning. Installationen går på ett kick precis som med föregångarna. Väl igång känns det mesta igen, den enda synliga skillnaden är att några menyposter tillkommit. Fast ändå, kanske bara en synvilla men….gränssnittet känns nytt och fräscht på något sätt. Undrar om inte det grafiska har justerats en smula. Nästa sak som slår en är att programmet verkligen är märkbart snabbare än tidigare versioner. På min dator brukar Lightroom 2 behöva tänka några sekunder när man hoppar mellan flikar eller moduler, så är inte fallet med 3.an. Hur mycket snabbare det verkligen är vid bildbehandling återstår att se då jag bara har snabbtestat developmodulen.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: