Mer prylfrossa

17 10 2009

Via Nikonrumours hittade jag ett första ”test” av årets stora nyhet på optiksidan (för oss Nikonister alltså), nämligen den omtalade ”nygamla” AF-S 70-200 f2.8G IF-ED VRII som släpptes samtidigt med D300s i slutet av sommaren. Test är kanske att ta i egentligen men här har i alla fall den amerikanske bröllopsfotografen Chris Maunter skrivit om sina första intryck av gluggen. I mina ögon ser det förbannat bra ut, kolla bra hur effektivt bildstabiliseringen jobbar på den första bilden jämfört med nummer två som i sin tur är tagen enligt samma spec. med gamla 70-200 f2.8 IF-ED VR. Den uppdaterade bildstabiliseringen VRII har funnits på marknaden ett tag men det är faktiskt första gången jag ser ett exempel på att hur stor skillnaden är. En annan trevlig sak syns tydligt på närbilderna….ingen vinjettering whatsoever på bländare 2.8 längre. Mer ingående granskning lär komma i fackpressen framöver och emotses med stort intresse.

Veckans snackis måste ändå vara Nikon D3s. Knappast en oväntad nyhet men ändå lite intressant då diskussionen gått huruvida det skulle bli ett uppgraderat proffshus eller en D700X när Nikon kallade till presskonferens i onsdags. Att det blev just en förbättrad D3 var inte någon överraskning i mina ögon då Canon hänger på låset med  EOS 1D Mk IV och Nikon torde vara måna att behålla sin relativt nyvunna ställning bland yrkesfotografer. Och i stort motsvarar D3s vad som förväntades med 720p HD-video, något snabbare serietagning och förbättrade ISO-prestanda. I utökat läge ska upp till ISO 102400 vara möjligt!!! Inget sagt om brushanteringen på sådana tal…… I övrigt handlar det förmodligen mest om förbättring av mjukvara och finjusteringar. Inget ont i det då ”gamla” D3 är en väldigt bra kamera utan några egentliga brister. Fast om jag får vara lite elak hoppas jag de har filat på ett bättre vertikalgrepp, där D300/D700 slog D3 lätt på fingrarna innan. För de som redan kör D3 finns knappast någon anledning att ringa banken om inte video är akut (annars finns D300S för knappt halva priset) men ska man uppgradera från D2x eller kommer från ett annat fabrikat är det klart intressant. För egen del väntar jag nog på Lottovinsten…

Uppdatering: Nikon har lagt upp högupplösta exempelbilder tagna på olika inställningar med D3s och blandade objektiv.

Ytterligare en optiknyhet är Micro Nikkor 85mm/3,5G ED VRII som blir ett billigare alternativ till AF-S VR 105/2,8G IF-ED . Knappt halva priset och anpassat för DX-format (även i fråga om brännvidd), dock utan väderskydd och endast bländare 3,5. Men för många är det nog fullt tillräckligt, speciellt om man tar i beräkning att det är en renodlad makroglugg med intern fokusering, 1:1 avbildning och bildstabilisering vilket är ett välbehövligt tillskott i DX-floran. De tänkta kunderna är nog främst ägare av D40/60, D90 och D5000 snarare än entusiaster med dyrare hus och för dessa blir objektivet säkert mycket attraktivt. Ska bli intressant att testa det här objektivet och se hur det står sig gentemot 105:an.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: