Wacom Bamboo 2

24 09 2009

Höstnyheterna på prylsidan fortsätter ramla in. Dagens, överraskning får jag nog säga, kommer från Moderskeppet som avslöjar ett nytt ritbord från Wacom. Det är uppföljaren till den tyska tillverkarens konsumentserie Bamboo, följaktligen kallad Bamboo 2 som släpps till försäljning nu på fredag.
Moderskeppets Mattias Karlsson ger en ingående förhandstitt i följande videoklipp:

Har ännu inte sett produkten i verkligheten men väl använt föregångaren i ett drygt halvår. Mina intryck efter att ha sett ovanstående film;
Den nya designen med drag av proffsmodellen Intuos är tilltalande. Gamla Bamboo såg visserligen helt OK ut men var rätt fyrkantig och pekplattan hade 4:3-format som inte funkade helt smärtfritt med widescreen, det blev ofta tajt när man jobbade ute i kanterna. Knapparna satt också lite dumt till ovanför pekplattan. Bamboo 2 har som synes växt på bredden, med mjukare linjer och knapparna har hamnat på sidan vilket känns naturligare. Lätt att komma åt med tummen. För vänsterhänta är det bara att vända plattan 180 grader så funkar det som vanligt. Ett par smarta detaljer är ”jeansflärpen” att fästa pennan i vad som verkar vara en ögla för att kunna hänga undan plattan när den inte används. Ska man vara elak ser det ut lite som en skärbräda, men förmodligen ett smidigt sätt att frigöra yta på skrivbordet. Ytterligare ett lyft mot föregångaren är att Bamboo Fun, modellen som används i videon, har fått en sober färgsättning i grått jämfört med föregångarens vita lack som ofta såg gräslig ut efter en tids användning. Wacom har även infört (äntligen!) en gemensam knappsats för samtliga modeller.
Pennan har fått en välbehövlig översyn med utbytbara spetsar och (förmodar jag) bättre ergonomi. Standardmodellen dock något simplare än Fun, men så har det alltid varit.
Det riktigt stora i mina ögon är touchpad-funktionen som verkar fungera riktigt förbaskat bra (säger jag utan att ha testat, men det intrycket kommer nog att bestå). Att använda penna i andra applikationer än bildbehandling eller annat grafiskt arbete har aldrig varit en höjdare, men här kan det faktiskt ha kommit ett gångbart alternativ till musen. Minst sagt spännande, nu är förväntningarna högt uppskruvade men nog osar det lite revolution i luften! Wacom kommer för övrigt att sälja en utgåva som ren touchpad utan penna,  någon hundring billigare än standardmodellen.

Bamboo 2 kommer liksom föregångaren i tre storlekar i modellerna Bamboo och Bamboo Fun, plattan i videon är en Fun Medium. Ett simplare utförande med penna men ingen touchpad och som sagt en version med ren touchpad utan penna kommer också. Med andra ord en modell för varje smak. Dock avråder jag bestämt från att köpa en pennlös modell om du ska arbeta med bildbehandling. Priserna lär börja kring 800 kr för den minsta basmodellen och slutar kring 2500 för de dyraste. Som tidigare kommer Fun att vara något dyrare men i gengäld säljas med en bättre penna och medföljande programvara (Photoshop Elements 6?). För Mac-användare  kanske den ljusa designen avgör valet ;)

För egen del lutar det åt en Medium eller Large standard. Återkommer när jag testat.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: