Photoshop Elements 8

23 09 2009

Som traditionen bjuder såhär i början av hösten släpper Adobe en ny version av sitt populära bildredigerings- och sorteringsprogram. Nu äntligen med en sorterare för Mac-versionen, dock baserad på Bridge istället för Elements egen. Men det är ju en början i alla fall.

Så värst mycket nyheter innehåller inte Elements 8, men i sorteraren har ett par smarta funktioner tillkommit. Dels ett intelligent verktyg för att skriva nyckelord, inte olik den i Photshop Lightroom 2. Dels en smart ansiktsigenkänning. Liknande har funnits i Apples iPhoto ett tag och lär även komma i Picasa 3,5. Enligt Mattias Karlsson på Moderskeppet ska det fungera riktigt bra också, man taggar ett par bilder så känner programmet igen personen av sig självt i fortsättningen. Ytterligare en finess är att sorteraren automatiskt markerar felexponerade eller väldigt oskarpa bilder. Adobe har också återinfört möjligheten att spara bildspel på hårddisken. En liten justering av gränssnittet gör det smidigare att jobba i fullskärmsläge än tidigare.

Redigeraren är sig lik sedan version 6 och 7, endast ett par rena partytrick har tillkommit. Det ena är content aware scaling, eller omkomponering, som lånats från Photoshop CS4. I princip innebär det att man, utan att behöva beskära eller klippa och klistra, kan trycka ihop eller dra ut en bild utan att detaljerna påverkas.  Kul, men nog mest…just kul. Det andra kallas Photomerge Exposure och gör det möjligt att kombinera olika exponeringar av samma motiv. En simplare version av HDR, dock med finessen att man själv kan välja vilka områden somska påverkas. De som prövat menar dock att det fungerar sådär.

I övrigt är det mesta sig likt sedan Elements 7, som i sin tur är i stort identiskt med 6:an (den senaste större revideringen). Samma tilltalande gränssnitt men som sagt en lite smartare albumfunktion. Onlinefunktionerna fungerar fortfarande bara i USA och Kanada… Lite besviken blir man att Adobe inte lagt till en vettig funktion för lagermasker eller de smarta dodge & burn-verktygen från CS4. Men troligen kommer dessa till nästa version då det antagligen blir tal om en större uppdatering. Givetvis skeppas programmet med den senaste versionen av Camera Raw (5,5), dock som tidigare i en lätt bantad version jämfört med Photoshop CS. För de som redan har 7:an finns ingen anledning att fundera på uppgradering, men sitter du med Elements 5 eller kanske 6 kan det vara värt att lätta på plånboken.

Elements 8 för Windows släpps i engelsk version nu i oktober och den svenska kommer framåt november. Även videoredigeraren Premiere Elements (som delar komponenter med PSE) släpps i version 8 samtidigt.

Mer om Elements, med bilder, finns att läsa på Kamera & Bild. Jag rekommenderar även en titt på den här filmsnutten från Bildbehandla.se.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: